Il Buono Il Brutto Il Cattivo

Il Buono Il Brutto Il Cattivo eller The Good The Bad And The Ugly, eller Den gode Den onde Den fule, e en riktig toppen rulle!

Det är en sk. spagetti-western. Varför kallas de spagetti-western? Jo, de filmerna var lite lågbudget filmer som regisserades av en italienare, och på tiden det begav sig sågs det ner lite på de filmerna, och därför behövdes det ett samlingsnamn för de western filmerna. Oftast var filmerna också inspelade i Spanien eller Nordafrika. De var förekommande att lokalbefolkningen hoppade in som mexikanare i filmerna, oftast kunde de inte engelska och blev då dubbade, en billig lösning. Oftast var det en av tre personer som hade något med filmen att göra i dessa filmer, och i vissa fall alla tre.Det här är en sån film. De tre personerna var Sergio Leone, Ennio Morricone och Clint Eastwood.

Filmen handlar om tre stycken tjommar, Angel Eye, Tuco och Blondie. De tre konkurrerar och tävlar om att hitta en nedgrävd skatt på en militär kyrkogård. Problemet är bara att samtidigt som de gärna skulle döda varandra, så behöver de varandra, för, Tuco är den enda som vet vad kyrkogården heter och Blondie den enda som vet vad det står på graven. Angel Eye vet bara om skatten, men efter en tortyr avslöjar Tuco namnet på kyrkogården för Angel Eye. Men båda behöver Blondie. Undertiden så dundrar inbördeskriget i USA, och färden går mellan fångläger och stridsfronten innan de tre drabbas samman i en mästerlig duell på kyrkogården.

Den här filmen är bra. Leones bildspråk med mycket närbilder, stundtals långa sekvenser för att bygga upp spänningen är så jäkla bra. Och till det Morricones musik. Den passar så jäkla bra. Ennio som egentligen är lite åt orkesterfacket, sa när han fick Polarpriset att han när han skulle göra soundtracken till Leones filmer knappt fick någon budget och därför fick vara väldigt påhittig och ibland använda andra saker än instrument som lät. Alla låtarna som han gjorde till den här filmen är grymt bra. Inte vara titellåten, som är klassisk, utan bla också The Ecstasy Of Gold som spelas när Tuco springer runt på kyrkogården och letar efter rätt grav. Mästerligt!

Angel Eye är allt annat än en ängel. Han är il Cattivo, den onde. Med sina rävögon är han både listig och slug, och har hårdhänta metoder att få sin vilja igenom. Han dödar mot betalning, han är likgiltig mot vem han fått betalt att döda, även om det är gamla uppdragsgivare. Angel Eye spelas av Lee Van Cleef. Lee Van började sin yrkeskarriär som revisor, men sen kom ett krig där han deltog och efter det halkade han in på teaterns bana. Han fick sin första roll i High Noon, eller Sheriffen som den hette på svenska. Och det är inte dåligt, eftersom den filmen har jag hört konkurrerar men den gode den onde den fule om att vara den bästa westenfilmen. Ett par år innan han var med i den här filmen, så var han med i För några få dollar mer. Den gjordes också av Leone, musik av Morricone och Clintan var med här med, dessutom var den filmen den andra filmen i den sk Dollartrilogin, där den första hette För en handfull dollar, och den sista filmen är…Den gode den onde den fule. Lee Van kilade vidare efter en hjärtattack 1989, 64 år gammal.

Tuco, är kriminell som har flera prisjägare efter sig. Hans meritlista är lång med bland annat mord, våldtäkt och bigami. Han har inte alltid turen på sin sida, oftast tvärtom men klarar sig ändå mot prisjägarna. Han är il Brutto, den fule. När jag var liten trodde jag kan kallades det för han helt enkelt var ful, och visst han är ingen skönhet, men hans är en riktig kappvändare av rank och en stor egoist. Vilken antagligen är orsaken till smeknamnet. Han spelas av Eli Wallace. Eli var också med och fajtades under kriget och sen blev det teater. Han var så bra på teaterscenen att han ansågs under 50talet som en av USAs främsta teaterskådisar. Efter den här filmen tog det ett tag innan Eli och Clint skulle samarbeta igen, 2002, då fick Eli spela sig själv i Clints film Mystic River. Annars så har han på senare tiden synts i Wall Street Money Never Sleeps. Eli fortsätter och trampa runt och nu i december så fyllde han 97.

Blondie, är Il Buono, den gode. Men det där med god kan man ju diskutera. En uträkning jag gjorde för några år sen kom jag fram till att han var den som sköt flest personer med hästlängder i den här filmen. Men o andra sidan så visar han barmhärtighet flera gånger och skonar Tucos liv flera gånger. Blondie är smart, han vet att de andra två behöver honom, och samarbetar hellre med Tuco som han har lättare att kontrollera än Angel Eye. Blondie är en prisjägare, som låter andra göra grovjobbet och när andra prisjägare hittat en bov så snor Blondie boven från de och hämtar hem belöningen. Hans sluga taktik slutar inte där, nej, är boven dödsdömd och döms till hängning, räddar Blondie boven och hjälper honom att fly för att senare överlämna boven till sheriffen igen. På så sätt får han belöningen flera gånger för samma bov. Det var så han träffade Tuco. Blondie spelas av Clint Eastwood. Clintan behövs ju kanske inte någon större presentation, speciellt inte om du läst mina tidigare recensioner. Egentligen heter han Clinton Jr. Han är den av de tre som är yngst, 82 år(ja, Lee Van är ju inte i livet men han föddes efter Tuco och fem år innan Clintan). Han började sin karriär som barpianist och faktum är att han släppt några singlar och en skiva. Trotts sin ålder så har han sagt att han aldrig jobbat så mycket som nu, så tyckte han 2008 att det fick räcka med att stå framför kameran Gran Turino fick vara den sista filmen där han skådespelade. Men det innebär ju inte att han slutade göra filmer, nä sen dess har han gjort minst en film varje år.

Lite kuriosa:

1:De tre personerna presenteras i filmen Angel Eye som de the bad osv. Först Eli sen Lee Van och sist Clinton Jr. Det roliga är att det inte är den ordningen som de kommer i titeln, som är den omvända ordningen. Den engelska titeln. Den italienska titeln är ordningen den gode den fule den onde. Eller dålige som jag fick fram när jag körde translate via google.

2: Det finns en koreansfilm som heter the good the bad and the weird. Också en western fast koreansk. Helt okej och stundtals då och då flirtar med orginalfilmen. Har för mig att handlingen är snarlik också.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s