Budapest

Jag och min bättre halva Bettan vad ute och reste tidigare den här månaden, till Budapest. Det var en bra resa, lite otur bara att det blåste så det kändes kallare än vad det egentligen var. Men förutom det var det bra tycker jag. Tänkte lägga upp lite bilder i det här inlägget från resan. Tyckte jag kunde vara kul;)

 

Bild

Jag vet inte hur många broar det fanns i Budapest som gick över Danau. Men det här är en av de. Den tog jag på en promenad som jag och Bettan tag första dagen vi var där. Som btw var den 9/12, som btw är min födelsedag. Fick jag de sagt också, nu mår jag bättre.

Bild

 

Vi sov ju inte på gatorna när vi var där, om någon trodde det. Det kanske hade varit kul men i så fall var vi tråkiga och valde hotell. Det här är hotellets logga som lystes upp på fasaden vid entrén. Bohem Art Hotel var ett bra hotell, champangefrukost kunde man få. Annars räckte frukosten i det stora hela bra. En juicepress fanns så man kunde få färskpressad apelsinjuice, det var gott!

Bild

 

Salamis och korv från Ungern ska tydligen vara rätt hett, inte bokstavligen, smaken var rätt mild, iaf på de jag provade. Men de var goda hur som helst. Paprikasmak på de var vanligt. Man kunde få de serverade som en varmkorv, i ett bröd alltså. Skillnaderna är att man inte hade ketchup på, utan någon röra såg det ut som. Sen var korven typ 20-30 cm, betydligt större än de vi äter. 

Bild

Som sagt, fanns ju broar där. Den här var grönturkos, och jag är glad att jag fick bild på den på kvällen. Den här var till vänster om den förra bilden, och precis vid den stora saluhallen som finns i Budapest.

Bild

 

Jag har ingen fetish över broar, den här bilden tog jag för att få en bra utsiktsbild över Pestdelen av Budapest. Här var vi uppe vid slotten, som hade den här utsikten. Man kan ju tycka det är tråkigt med Lützendimman som ligger över Pest, men jag tycker det passade bra i bilden. Tyvärr tycker jag att jag inte fick några jättebra bilder på själva slottet.

Bild

Vi gick aldrig in i minneslunden över offren från förintelsen, så då kunde vi inte heller se Raul Wallenberg monumentet. Men vi gick runt utanför, och här tog jag bild in mot några gravstenar med namn på offer. 

Bild

 

Tydligen ska det här vara Europas största moské. Den låg i anslutning till minneslunden i de judiska kvarteren. 

Bild

De judiska kvarteren, där var det intressant att gå. Vissa fasader var verkligen slitna och härjade, och vissa såg ut som det inte gjorts något på sen kriget. Men så var det lite här o där i hela Budapest, slitet och skitiga fasader. Fast många av de om kunde man se att de varit fina och egentligen var väldigt fina fasader, arkitektglädje. 

Bild

Saluhallen ja, den var ungefär lika stor som Centralen. Fullt med salami, korv, sprit och annat att köpa. 

BildVi badade självklart när vi vad där borta också. Det här badat hette Széchenyi spa and swimming pools. Vi valde just de inte vara på grund av det lätta namnet utan också för att det hade en utomhus pool, som går att se på bilden. Det fanns pooler inomhus också, i olika temperaturer. Om ni åker dit, gör inte som oss då, börja inte i den varmaste poolen först. Vi hoppade glada ner i en där det var 40 grader. Sen tänkte vi gå över till en på 20 grader, och det kändes då som typ fryspunkten. På två försök lyckades jag kanske klara 30 sekunder, det kändes verkligen kallt då. Men desto skönare var det iof när man gick tillbaka på de poolerna som var varmare. Men en varning för badet, det luktar gammalt ägg där. Vet inte varför, kan kanske bero på den underjordiska källan. Men lukten är inte god. 

Det här är bara ett axplock av bilderna jag tog och intrycken jag fick. Budapest var ett bra ställe att besöka. Men ett restips, köper ni något kolla att sedlarna har en sån där glitterremsa som våra pengar också har. De ska sedlarna ha. Annars är det gamla sedlar som inte är giltiga längre men som tydligen ändå är i omlopp. Som turist är det lätt att man får såna eftersom man inte har koll och de vet det. Jag råkade ut för det. Ingen större valör…dessutom lyckades jag växla in den när jag kom tillbaka. Men det kanske inte ni lyckas med. Värt att tänka på!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s