Convoy

På 70-talet någon gång gjordes en låt i country-western stuk av C.W. McCall. Den låten hörde en snubbe som hette Sam Peckinpah. Och han måste ha gillat den. För några år efter kom han på idéen, let’s do a movie based on that song! Och så blev det, och titeln blev den samma som låten, Convoy.

Bild

I filmen får man se Martin ”Rubber Duck/Duck” Penwald, en lastbilförare, möter gammal bekant Bobby ”Love Machine/Pig Pen” och ”Spider Mick”. De både kör också lastbil. De tre blir stoppade i en fart kontroll av en koruppt sheriff Lyle ”Dirty-Lyle” Wallace. Lyle och Rubber Duck har träffats förut, det var nämligen Lyle som skrev Rubber Duck första bot och han har svurit på att han också ska skriva den sista. Efter mötet åker de tre chaufförerna till en dinner och efter kommer Lyle. Det slutar i ett slagsmål och Rubber Duck och sina kompisar flyr och nu ansluter fler chaufförer som också varit inblandade i slagsmålet. Det följer en stor jakt och fler och fler poliser blir inblandade och fler och fler chaufförer som har hört vad som händer ansluter till Rubber Ducks långa följe. 

Rubber Duck spelas av den gamla singer n songwriter/countrysångaren Kris Kristofferson. Han gör enligt mig det riktigt bra som den ofrivillige ledaren, som egentligen bara försöker komma undan. Hans högre hand, Love Machine som han vill kalla sig men fått smeknamnet Pig Pen eftersom han kör grisar, spelas av Burt Young. Han har jag inte sett så mycket annat med. Vet att han är med i Rocky filmerna, och har för mig att han dyker upp i ett avsnitt av Sopranos, där han spelar Bobbys farsa. Tror jag. Sen har vi Dirty-Lyle, Ernst Borgnine spelar han. Han gör det bra, han verkar skita i allt bara han får fast Rubber Duck. Och Ernst passar bra som the bad guy, riktigt bra. Sen har vi Ali MacGraw. Hon är också med. Hon liftar med Rubber Duck och är i början lite butter och tycker att Rubber Duck & co:s påhitt är mest dumma, men sen verkar hon ändra sig och bli betuttad i gummiankan. Ali passar bra i rollen. Jag har inte sett så mycket mer med henne, vet att hon spelade in en annan film som jag tror hette Getaway, med Steve McQuinn. Hon var även tillsammans med han, dock vet jag inte om det var samtidigt som någon av de två filmerna gjordes eller när Steve dog. Men det verkar iaf som hon tröttnade efter de två filmerna och drog sig tillbaka sen.

Det här är en klassiker och jag vet att den är väldigt populär i vissa kretsar, mycket lastbilsförare bla. Men jag vet också att det finns en tjomme som gillar filmen så mycket så han inte bara klär ut sig till Rubber Duck, dessutom köpare han en Mack lastbil och bygger om den så den ser precis ut som den som kör i filmen. Jag har sett både han och lastbilen ett par gånger. Men gillar man 70tals filmer   och även western tror jag man kommer gilla den här med, trots att det inte är en western.

Kuriosa: Ernst Borgnine kilade ju vidare för inte så länge sen. Jag vet att han var rätt gammal, 90 någonting. I en intervju för flera år sen, när han levde fick han frågan hur det kommer sig att han lyckats leva så pass länge. Ernst svarade helt enkelt att de måste bero på att han onanerar så jäkla mycket.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s