Butch Cassidy och Sundance Kid vs Blackthorn

Butch Cassidy och Sundance Kid var två lirare som lirade runt i vilda västern och rånade lite tåg och banker. Efter att det lirat runt lite blev de inte helt förvånade efterlysta. Då drog de ner till Bolivia, och där hamnade de i konflikt och blev dödade av arméns soldater. De blev begravda där nere, men var det verkligen de som låg i kistorna? Hmm…

1969 filmatiserades den sista tiden med Butch och Sundance, men Paul Newman och Robert Redford i rollerna. En bra kombination. De är lojala mot varandra, och ger varandra lite små elaka kommentarer här och där, som jag kan tycka är kul. Jag tycker det är en helt okej film. Och det är jag inte ensam om, är i sällskap med tillräckligt många för att filmen skulle få 4 Oscars. I filmens sista scen ligger inne i ett hus som är omringat av arméns soldater. I sann westernanda springer de ut och skjuter mot soldaterna. Givetvis så tror man som tittare att de ska överleva, om man nu inte kan sin Butch och Sundance historia (vilket jag inte kunde när jag såg filmen), men givetvis blir de total ner mejade av soldaternas kulor. Ja, så kan det också gå.

Bild

2011 spelades en annan western in Blackthorn. Här spelar Sam Shepard James Blackthorn, en gammal sliten cowboy, som i filmens början skriver ett brev till en nyligen avliden kvinnlig bekants son, som James har planer att resa till. Han gör sig i ordning och drar iväg. Men han kommer inte så långt för ens en spanjor skjuter mot James och hans häst. Han ramlar av hästen som försvinner med alla hans pengar. James överrumplar spanjoren som ber om ursäkt eftersom som han trodde det var en annan som tillhör det gäng som förföljer honom. Spanjoren är en ingenjör som har jobbat i en gruva och snott åt sig massa pengar. Nu är gruvans ägare lite putt på spanjoren och vill gärna ha tillbaka sina pengar. Spanjoren erbjuder sig att dela på pengarna om James hjälper honom att fly. De slår följe, delar på sig när gruv-gänget kommer för nära för att senare mötas igen. De rider från Bolivia mot USA, ringer det en klocka? Om inte kan jag berätta att historien värvas med tillbaka blickar med Butch Cassidy och Sundance Kid. När de är påväg mot Bolivia, när de flyr från någon strid där Sundance blivit skjuten, när Sundance är så dålig att han ber Butch skjuta ihjäl honom, vilket han gör. Japp så är det. Hur ringer klockan nu då? Ringer det inget ska jag berätta att James Blackthorn är Butch Cassidy, som levt under ett annat namn i Bolivia i närmare 20-30 år.  Den här filmen är väl okej den också, men den gamla filmen med Newman och Redford är bättre tycker jag.  

Bild

Jag tittade efter att sett filmen Blackthorn på Wikipedia, denna oas av fakta av varierad sanningar. På både Butch och Sundance sida står det att påståtts att de inte var deras kroppar som blev begravda efter soldaternas pang pang. I ett försök att gå till botten med den delen har man undersökt det hela med DNA, fast med oklart resultat. Kul. Det fanns tydligen också rykten om att de drog till Uruguay och USA under andra namn. Vem vet, kanske ett av de var James Blackthorn. Men det finns tydligen tecken (som det inte står vad det är för tecken) på att Sundance ska ta rest tillbaka till USA och dött där 1936, alltså 28 år efter att de ska ha mördats i Bolivia. Det var det som stod på Wikipedia, därför kanske man ska ta den delen med en nypa sanning.

Finns ju en hel del westernfilmer om filurer som lallat runt på riktigt. Dels de här två då, sen två filmer om Jesse James, America Outlaw med Colin Farrel i huvudrollen och sen Mordet på Jesse James av ynkryggen Robert Ford, med Brad Pitt här som Jesse. Sen finns det ju i alla fall tre filmer om Wyatt Earp, en med Kevin Cosner som Wyatt, en med Curt Russel och en med Val Kilmer. Val Kilmer spelar dessutom Doc Holiday i någon av Cosners och Russels filmer. Tror den med Russel heter Tombstone och Cosners bara heter Wyatt Earp, och Kilmers som jag inte sett heter The Revenge of Wyatt Earp. Sen finns det också Pat Garrett och Billy The Kid, där James Coburn spelar Pat och Kris Kristofferson är Billy The Kid, ej heller är att förglömma att Bob Dylan gör en roll här också där han är en fena på att hantera kniv. Sen finns det säkert en heldel fler filmer om kobojsare som funnits på riktigt, men det här är ett axplock av några. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s