Dirty Harry

71 gjorde Clintan en liten film som heter Dirty Harry. Rollen var till en början tänkt till Frank Sinatra, men pga en armskada blev det Old Blue Eye. Som Harry Callahan som karaktären egentligen heter, är en polis i San Francisco, som inte räds för att använda sin Magnum 45:a mot elakingarna. Filmen handlar om hans jakt på en krypskytt som hota att skjuta ihjäl folk tills borgmästaren betalar en viss summa. Det är handlingen i stort, även fast det händer mer än så, och handlingen byter lite spår ett par gånger. Det här är en kultfilm, inte minst pga hans replik, som är så klassiskt och enligt mig bra att jag måste länka till den: http://www.youtube.com/watch?v=8Xjr2hnOHiM   

Anledningen till att han kallas Dirty Harry lägs det fram ett par teorier om i filmen. Den förta, att det är för att han inte favoriserar någon folkgrupp, han hatar alla. Den andra teorin lägs fram av hans kompanjon när Harry tror sig spana in mördaren genom ett fönster, men det är istället är en glad asiat och den prostituerade Mulliga Mary (eller vad hon kallades). Tillslut avslöjar Harry orsaken själv efter att varit uppe och hämtat en man som tänkt hoppa från ett hus tak, att han kallas Dirty Harry för att han alltid åker på att få göra alla skitjobb.

Clintan själv är ju riktigt cool här. Ett stort kalufs, kavaj med armbågsskydd. Och givetvis hans Magnum, som är så kraftig att den kan döda en elefant. Och varför springer han omkring med ett så pass kraftigt vapen, ja enligt han själv, han tycker om att ha marginalen på sin sida.

Produktionsmässigt är filmen också bra tycker jag. Musiken som används, är lite små flummig men passar väldigt bra ändå. Sen kan jag tycka det är skönt att scenerna där det är jakt, eller skottlossning, att det inte är någon pålagd musik eller ljud där. En härlig kontrast till dags filmer där det alltid är det. Ljuset tänkte jag på, på gott och ont. Scenerna på kvällen och natten kan ibland vara väldigt svåra att se vad som händer. För att de inte har ljussatts så mycket helt enkelt, och man ser bara ett stort mörker där man kan ana en siluett röra sig. Men när man ser den där siluetten lite tydligare, då är det riktigt snyggt. Jag har sett en hel del Clintan filmer, och det är inte helt ovanligt i hans lite äldre filmer med det där mörkret. Inte minns i Dirty Harry filmerna. Och egentligen samma sak där, härlig kontrast mot dagens filmer där man jag vet att man även jobbar hårt med att ljussätta ett mörker.

Till sist, jag kom att tänka på att Dirty Harry är lite av en äldre, råare, coolare version av svenskfilms egna polis som gör lite som han vill och inte att ta i lite för mycket…Gundvald Larsson. Fast Harry är mycket coolare.

Bildl     

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s