Farbror Clint

Clint Eastwood, denne gigant i filmens värld. Klinkade piano på barer, medverkade i en westen tv-serie som jag inte sett men hört vinjettlåten och tycker den e ball (Rawhide), innan han fick sitt stora genombrott som en tystlåten tjomme som använder en plåtbit som skottsäkerväst i För en handfull dollar. Sen blev det mer spagettiwesten med Sergio Leone vid rodret, i form av en uppföljare till genombrottet, där kollegan Lee Van Cleef medverkade, och som var med westenfilmernas westenfilm no. 1, Den onde, den gode, den fule. Där Van Cleef spelade den onde Angel-Eye, Eastwood var den gode kallad Blondie (lite kul med tanke på att han inte var blond i filmen), och sen som den fule Tuco spelar Eli Wallach.

Sen blev det lite mer westen för Clintan, både med Leone och utan. Sen lämnade han westen och gjorde lite Dirty Harry. En roll som först och främst var skriven med farbror Sinatra i åtanke. Och det var ju inte så att Frank tackade nej åt rollen, för det gjorde han. Men orsaken till att det inte blev han var pga en handskada han skaffat sig i en tidigare filminspelning. Och med tanke på att Dirty Harry karaktären ska spatsera runt med en tung  revolver, så blev det ingen Blueeye som fick spela rollen. Då blev det tillsist Clintan som fick den, efter att bland annat Steve McQueen tackat nej.

Sen blev det lite andra filmer för Clintan, bland annat en rulle som hamnat lite i skuggan, där Clintan spelar en lastbilschaffis som tycker om att slåss och har ett husdjur som heter Clyde och är en 80 pannors orangutang. Så blev det lite andra filmer igen och tillsist blev tillslut en till westenrulle. En sk. ant-westen. Den var Morgan Freeman med i och Gene Hackman. Det blev lite Oscars där för Clintan, både bästa film och regi. Grattis säger jag i efterskott. Mycket senare gjorde han en boxningsfilm och det blev två Oscars till där i samma kategorier. Grattis grattis igen.  Tillslut tröttnade farbror Clint på att stå framför kameran och gjorde Gran Torino som fick bli den sista där han skådespelade. Men det innebär ju inte att det inte blir mer filmer, nä han gör mer film nu än någonsin har han sagt i en intervju, då som regissör. Och det är ju trevligt.

Igår var det ett jippo i USA för Obamas motståndare med Mitt Romney vid rodret. Han höll enligt tv4as reporter sitt liv viktigaste tal. Hoppas han tycker det gick bra. För alla politikgroupies som var där hade Mitt fixat en liten överraskning, och vem var det, om inte farbror Clint! Farbror Clint som förut sagt att han tycker Mitt verkar hyggligare än Obama. Och har också tidigare varit republikansk borgmästare (han har också haft en sylta som med svensk översättning hette Svinstian), så att han gillar Mitt var kanske ingen förvåning. Men Clintan höll ett tal där han sa lite olika saker, bland annat så skämtade han och låtsades prata med Obama som skulle sitta på den tomma stolen, som stod bredvid Clintan. Så låtsades han att Obama sa lite fula saker och politikergroupisarna skrattade. I efterhand har en del, många enligt Aftonbladet och Expressen, av ”förståsigpåare” inom politik i USA sagt att Clintans tal gjorde mer skada än nytta. En sa att det var det konstigaste han sett, och även om han skulle leva till 100 år skulle det fortfarande vara det konstigaste (hur vet han det?). En annan som tydligen var Clintans vänner kommenterade med att, Clint byggde sin karriär på att vara fåordig, i sitt tal sa han alldeles förmycket. Hyggliga polare du har farbror Clint.

Jag tycker de är lite taskiga mot honom. Han ville ju säkert bara väl. Och om Mitt Romney nu förlorar röster på det, tycker jag nog inte att problemet är Clintans fel, utan snarare USAs medborgare som inte röstar pga det.

Jag har sett talet på youtube. Lite kul var det faktiskt, kanske lite hackigt tal, han verkade söka efter orden mycket och komma av sig en del. Kan tänka mig att en del kritik ligger i det, att han pga inte ger Republikanerna ett bra intryck. Isf så ett bevis på att kritikerna inte är de vassate knivarna i lådan. De tänker inte på att farbror Clint är 82 år, att hans flow i talet påverkas av åldern. Inte heller tänker de på att politikergroupisarna jublar och skriker i tid och otid under talet, klart som fan att han tappar lite fokus då.

Lite kuriosa. Kuriosa 1: När Clintan vann Oscar för sin anti-westen De Skoningslösa, var hans mor med på prisutdelningen. Då var hon gammal. När Clintan vann Oscar för boxningsfilmen Million Dollar Baby, var även då hans mor med på prisutdelningen. Då var hon väldigt gammal. Under hans tal igår, visade dom en bild på en lite hopkrupen tant som gjorde ett tappert försök till applådera, jag är rätt säker på att det var hans mor. Det betyder att hon då är jätte gammal. Han är ju 82. Om inte hon fick han när hon var väldigt ung borde hennes ålder vara uppe i tre siffror nu iaf.

Kuriosa 2: I Clintans tal var det en del som tyckte att han gjorde påhopp mot Obama. Påhopp som jag kan tycka vore lika allvarliga som jag skulle säga till någon ”jag tycker inte du gjort ett bra jobb”, eftersom det nästa var ordagrant de påhoppet Clintan gjorde. Men en journalist i USA tyckte det var tillräckligt allvarligt så han ville ha en kommentar från Obamas håll. Han pratade då med någon presstalesman, som hänvisade vidare kommentarer till Salvador Dali. Den där flumhönan med rolig mustasch till konstnär som varit död i 20-30 år.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s